Om Nieuwpoort en haar omgeving te beschermen, bouwt het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust een stormvloedkering op de monding van de IJzer. Deze stormvloedkering zal ons beschermen tegen een 1.000-jarige storm en tegen de zeespiegelstijging.
Vlaanderen is één van de drukste scheepvaartregio’s ter wereld. Loodsen assisteren schepen bij het aanlopen en verlaten van de havens in Vlaanderen. De bemanning van Vloot zorgt ervoor dat de loodsen aan en van boord geraken van de te beloodsen schepen. Op zee maken ze hiervoor gebruik van de Wandelaar, een SWATH en een jol.
Het Europese vaarwegennet heeft zo’n 51.700 kilometer aan kanalen, rivieren en meren. Daarvan is ongeveer 20.000 kilometer geconcentreerd in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België en Oostenrijk. Met het uitgebreide vaarwegennetwerk kun je met de binnenvaart heel veel bestemmingen in Europa bereiken.
Voor iedereen die op zee gaat is een zeekaart iets vanzelfsprekends, maar er komt veel werk aan te pas om een gedetailleerde zeekaart te maken en up-to-date te houden. De Vlaamse Hydrografie verzamelt cijfers en data aan de hand van metingen op zee en op de Schelde. De metingen worden uitgevoerd aan boord van hydrografische vaartuigen die uitgerust zijn met de meest moderne hydrografische apparatuur.
Onze vissers varen in weer en wind de klok rond op verschillende zeeën om ons dagelijks te voorzien van verse vis. Helaas zit er niet enkel vis in hun netten, ze halen ook heel wat zwerfvuil op. Al dit afval blijft aan boord en wordt aan wal verwerkt in het Fishing for Litter project.
Kabelinstallatieschepen verbinden offshore structuren op zee en brengen door de installatie van onderzeese kabels energie aan land.
De installatieschepen beschikken over een of meerdere draaitafels, waardoor ze extra lange kabels onafgebroken kunnen laden en installeren.